Ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Tradycja
Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
W tym dniu oprócz jedzenia tłustych potraw jemy: pączki, faworki i inne tłuste “słodkości”.
Konkurs
Nasza szkoła organizuje w tłusty czwartek konkurs “paczkojady”. Zabawa polega na zjedzeniu pączków na czas. W rezultacie wygrany dostaje dodatkowe pączki dla swojej klasy. Już niedługo pojawi się filmik z tego wydarzenia. Już dzisiaj możemy zdradzić, że najszybciej zjadł Adam Makowski z klasy 2.
Przysłowia
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”
„Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole”
„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje”
„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”
“Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania.”